11:40 AM
Поради логопеда

ДИТИНА “ДЗЕРКАЛИТЬ” ПІД ЧАС ПИСЬМА

дзеркалитьУ своїй роботі зіткнулася з тим, що діти 5-6 річного віку, навчившись писати, дзеркалять букви і цифри – або пишуть з права на ліво, або букви виходять у них в дзеркальному відображенні. Чому так, і що з цим робити – часте запитання від батьків, вихователів і вчителів молодших класів. Переглянувши гори літератури, поспостерігавши за дітьми, я зробила висновки, якими поділюся тут.

 

У цій статті ви дізнаєтеся чому дитина дзеркалить.

 

Для початку необхідно виключити таке серйозне порушення, як дисграфія, або інші неврологічні проблеми.

 

Якщо немає ніяких відхилень, то чому ж дитина дзеркалить?

Найбільш точна і правильна відповідь – тому що в дитини дошкільного віку ще не сформований зрілий зв’язок між півкулями головного мозку. Для того, щоб зрозуміти про що мова, необхідно звернутися до нейрології. А саме до міжпівкульної асиметрії.

 

Ще зі школи нам відомий той факт, що права і ліва півкуля мозку у людини мають різні функції, вони керують різними видами діяльності. Від того, яка з півкуль найбільш розвинена у людини (в силу вроджених чи набутих властивостей), залежить її індивідуальність, особливості її сприйняття.

 

асиметрія півкуль

Спеціалізація півкуль мозку:

Ліва півкуля

мова

логіка

абстрактне (поняття)

здатність до аналізу, деталізація

вибудовування алгоритмів

оперування фактами, деталями, символами

Права півкуля

 

інтонаційна виразність

образне сприйняття

творчі можливості

інтуїція

здатність до адаптації

Вважається, що на момент народження права півкуля мозку дитини більша порівняно з лівою. Говорять, що до 9-10 річного віку дитина є «правопівкульною». Права півкуля розвивається і дозріває швидше, і тому в ранній період розвитку її роль у здійсненні психологічного функціонування є більш значною, порівняно з лівою. Справді, малюкам характерна мимовільність, низька усвідомленість поведінки, емоційність, безпосередність, цілісність і образність сприйняття. Суттєві зміни в міжпівкульній взаємодії відзначаються приблизно в 6-7 років, тобто якраз перед початком навчання у школі.

 

Зі збільшенням активності лівої півкулі з’являються складні поняття, розвивається абстрактне мислення, вміння рахувати й писати. Діти, у яких довше залишається правопівкульна спеціалізація гірше пишуть, пропускають літери, не дописують слова, їм важко дається таблиця множення, і такі діти часто дзеркалять в письмі.

 

Нормальна психічна діяльність передбачає спільну роботу обох півкуль головного мозку. Тобто між півкулями повинні сформуватися стійкі нейронні зв’язки, що передають інформацію. Це складний і поетапний процес. У дошкільника ці зв’язки ще дуже тонкі. Їх не можна перевантажувати (раннє читання і письмо, математика), але їм можна допомогти розвинутися.

 

Таким чином, дитинка приходить у цей світ спочатку “правопівкульною”, у міру дорослішання ліва півкуля теж починає розвиватися, утворюючи зв’язок з правою півкулею. Ці зв’язки спочатку дуже слабкі, це позначається на таких уміннях малюка, як письмо, читання, рахунок, симетричні рухи руками або ногами … Через ці слабкі зв’язки багато малюків (якщо вони ще й лівші) дзеркалять букви і цифри в письмі.

 

Якщо ви помітили таке у вашої дитини, не панікуйте. Все нормально. Просто постійно спокійно вказуйте на помилки, просіть виправити. Крім того, допоможіть розвинути і зміцнити міжпівкульні зв’язки. Для цього існують різні вправи. Робіть їх разом з дитиною по кілька разів на день. Просто так, або як фізкультхвилинки під час заняття з малюком.

 

Ольга Крамаревич

Дитячий практичний психолог

Переглядів: 69 | Додав: mironovka_irc | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar