1:30 PM
Поради психолога

6 вправ для розвитку емоційного інтелекту у дітей

 

  •  

© zaker.ru

Здатність правильно розпізнавати свої емоції та керувати ними – запорука і професійного успіху і щасливого життя. Тому важливо розвивати емоційний інтелект, і починати потрібно з раннього віку. Психолог Вікторія Шиманська пропонує 6 вправ, які будуть корисні для вашої дитини – і для вас.

Вчора моя 4-річна донька, намалювала яскраву картину з безлічі кольорових фігур, і сказала, що вона називається «Лабіринт до щастя». Ми з дитинства йдемо по цьому лабіринту, і одним з основних помічників на шляху може стати емоційний інтелект.

EQ – основа позитивного мислення, фундамент успішного життя і особистого щастя. Тому так важливо його розвивати. Розуміння емоцій, здатність розпізнавати почуття, наміри і мотивацію оточуючих відкриває більше можливостей, не дозволяє опустити руки в складній ситуації.

Тільки тим, що бачиш, можна керувати. І розвинений EQ дає можливість керувати не тільки власними переживаннями, але й почуттями оточуючих.

Діти дивляться на світ через призму емоцій. Для дитини зі слаборозвиненим EQ невдача стає особистою трагедією і приводом засумніватися в собі. А емоційно стабільну дитину відрізняє товариськість і чуйність, впевненість у своїх силах і спокій, цілеспрямованість та орієнтованість на результат. Вона може стати успішним дипломатом або бізнесменом, люблячим чоловіком і щасливим батьком.

Жінкам емоції більш підвладні, ніж чоловікам. Дівчинка з раннього дитинства вчиться співчуттю, чуйності і розумінню. Кожна гра в ляльки дозволяє уявити себе дружиною, дочкою і мамою.

ТЕХНІКИ РОЗВИТКУ EQ ДЛЯ ДОРОСЛИХ І ДІТЕЙ

Не настільки важливо, чому ми вчимо дітей, як те, який приклад ми показуємо. А найважливіший приклад – це вміння бути щасливим.

Скринька емоцій

© gettyimages.com

Корисно створити в уяві свою скриньку щастя. «Складіть» у неї все, що асоціюється у вас з щастям візуально, на слух, смак, нюх і дотик. А потім створіть таку ж коробку разом зі своєю дитиною, детально обговорюючи з нею її емоції. Приклад:

  • Зір: щаслива посмішка дитини.
  • Слух: шум морської хвилі.
  • Смак: солодка полуниця.
  • Нюх: аромати лісу після дощу.
  • Дотик: обійми коханої людини.

2. Мова емоцій

Вона допоможе не тільки розібратися у власних почуттях, але і дозволить оточуючим краще вас розуміти. Таке спілкування з партнером, колегами і особливо з дитиною стане основою взаєморозуміння в сім’ї і на роботі. Для цього введіть в свою промову формулу: «Я відчуваю…, тому що…, і я хотіла б…».

На прикладі спілкування з дитиною ця формула може звучати так: «Я засмучена, що ти розлив воду з фарбами. Я хотіла б, щоб ти був уважнішим. А зараз давай разом приберемся».

3. Що я відчуваю сьогодні

© gettyimages.com

Суть гри полягає в тому, щоб кожен вечір дитина сама вибирала емоцію сьогоднішнього дня. «Сьогодні я відчував радість (смуток, цікавість, злість…), коли…». Для цього роздрукуйте всі емоції улюбленого персонажа дитини, які він і буде вибирати для позначення своїх переживань. Ця гра вчить усвідомленню і прийняттю власних почуттів.

4. Емоційний фотоальбом-подорож

Цікаво фотографувати не тільки в стилі «я і пам’ятки». Спробуйте робити емоційні фотографії: «А! Ця пальма як величезний кактус – треба його спробувати», «Вежа не падає?!», «Жуууук!».

Повірте, такі фотографії дуже приємно розглядати всією родиною. А ще з них можна робити розповідь про подорож. Роздруковуєте кілька фотографій, перемішуєте і створюєте нову історію вашої поїздки.

5. Емоції в фарбах

© malyatko4.klasna.com

Можна зробити свою галерею емоцій, де кожна картина – це емоція, виражена тими фарбами і композицією, яку обирає дитина. Дуже здорово малювати одночасно і порівняти, якими у вас вийшли радість, смуток, злість.

6. Компас емоцій

Унікальна гра, яка не тільки знайомить дитину з емоціями, але і показує почуття, які людина відчуває в тій чи іншій ситуації. Суть гри: кожен отримує набір з 8 карток: радість, страх, інтерес, натхнення, сумнів, подив, довіра, гнів. Перелік можна доповнювати.

Загадуючий гравець придумує слово-поняття-ситуацію і, обираючи до неї відповідну емоцію, викладає картку в коло закритою. Інші гравці повинні вгадати: яку емоцію викликає у гравця загадана ситуація.

Наприклад, мама може вибрати картку «радість» на поняття «1 вересня», а дочка – «страх». Дітям складно проговорити про свої емоції. А в грі вони розкривають їх.

І не забувайте про читання книжок і хорошу музику. Це нестаріючі ресурси для пізнання себе, оточуючих і всього світу.

Переглядів: 106 | Додав: mironovka_irc | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar