12:58 PM
Поради вчителя-реабілітолога

Поради вчителя-реабілітолога

 Вправи при грудному осеохондрозі

 

   1.Лежачи на спині із зігнутими в колінах ногами. Ноги притиснути до грудей руками, потягнути на себе, злегка відірвавши поперек, напружити м'язи живота. Зафіксувати положення на 5 секунд. Повільно повернутися в В.П. Повторити 2 рази.    2.Руки витягнуті за головою, ноги випрямлені. Потягнути ліву руку і праву ногу розтягуючи хребет, зафіксувати на кілька секунд. Те ж з іншою рукою. Темп повільний. Повторити 3 рази з кожного боку.    3.Лежачи на животі, руки в сторони. Підняти голову і руки. Утримати стан напруги мускулатури 3 секунди. Розслабитися, опустивши голову і руки. Повторити 5 разів.    4.Лежачи на спині. Підняти руки за голову, потягнутися. Підняти ноги і шкарпетками намагатися торкнутися підлоги за головою. Ноги в колінних суглобах не згинати. Залишатися в такому положенні 2 секунди. Спокійно опустити ноги на підлогу, руки вздовж тулуба.    5.Лежачи на правому боці, ноги зігнуті в колінах. Відвести ліву ногу вгору. Зафіксувати, ВП. Те ж іншою ногою, лежачи на лівому боці. Повторити по 4 рази кожною ногою. Темп повільний. Намагатися відвести стегно до максимуму. Вправа робити з напругою м'язів.  6.Стоячи на карачках, підняти голову, прогнутися, вдих, опустити голову, округлити спину, відчути напругу м'язів спини і грудей, видих. Темп повільний.Повторити 5 разів.    7.Стоячи на колінах, руки внизу. Руки вгору - вдих. Рухом вперед опустити і відвести руки назад до межі, злегка нахилитися вперед і сісти на п'яти - видих, висхідне положення.. Темп середній. Повторити 3 рази.    8.Стоячи на карачках, голову підняти вгору і обережно прогнути хребет.    9.Голову повільно опустити до грудей і вигнути хребет. Повторити 3 рази.

 

Вправи при поперековому остеохондрозі

   Лежачи на спині    1. Руки уздовж тулуба, ноги разом. Підняти руки вгору - вдих, опустити - видих. Повтор 4-5 разів.    2. Зігнути і розігнути стопи з одночасним стисканням і разтисканням пальців рук. 10 раз.    3. Кругові обертання стопами по 4-6 раз в кожну сторону. Повторів 2.    4. Почергове підтягування колін до грудей 6- 8 разів.    5. Почергове відведення в сторону правої руки - правої ноги, лівої руки - лівої ноги. 4-6 разів.    6. Руки в «замок» за голову. Піднімаючи голову, потягнути  стопи ніг на себе. Повторити 8 разів.    7. Руки вздовж тулуба. підняти руки вгору, одночасно потягнути  стопи ніг від себе- вдих, повернутися  у висхідне положення видих. Повтор 8 разів.    8. Ноги зігнути в колінах, поставити на ширину плечей. Правим коліном дістати ліву стопу, потім лівим коліном праву стопу. Повтор 4-6 разів.    9. Імітація їзди на «велосипеді».     10. Руку покласти на живіт. Зробити глибокий вдих животом, потім повільний видих. Повтор 3-4 рази.    11. Ліва рука вздовж тулуба, права вгорі. Послідовна зміна положення рук. Повтор 10- 12 разів.    12. Ноги на ширині плечей, руки розведені в сторони. Правою рукою дістати ліву кисть, повернутися у висхідне положення, потім лівою рукою дістати праву кисть. Повтор 6-8 разів.     13. Почергове підтягування колін до грудей за допомогою рук. 6-8 разів. Зігнути і розігнути стопи з одночасним стисканням і разгинання  пальців рук. Повторити 10 разів.

 

 

Стоячи на карачках    1.Почергове відведення прямих рук в сторони 10-12 разів.    2.Почергові махові рухи прямою ногою назад  8-10 разів.    3.Почергове підтягування правого коліна до лівої руки потім лівого-до правої руки  6-8 разів.    4.Підтягнуті ліве коліно до грудей, відвесті ногу назад, ковзаючі носком по підлозі і, сідаючи при цьом на праву п'яту. Потім виконати цю вправо правою ногою 6-8 разів.    5.Почергові махові рухи прямою ногою вгору и назад і протилежних рукою на гору. Потім повторити іншою рукою и ногою. 6-8 разів.    6. «Переступання» руками вправо и вліво, ноги залишаються на місці. 5 разів в різні сторони.    7. Сісті на п'яти без відріву рук від підлоги (в повільному темпі) 6-8 разів.    8.Перехід в положення сидячи на праву, а потім на ліву сідницю, без відріву рук від підлоги. 6 8 разів.    

 

Комплекс ЛФК при шийному остеохондрозі

 

Під час впливу на шийний відділ важливо не перевантажити м'язи шиї, тому ми використовуємо комплекс ЛФК за участю  інших м'язових груп. У комплексі використовується і відпочинок, і перемикання дій, є підготовча, основна і заключна частини. Підготовча - це розминка, розганяємо кров. Основна - вправи безпосередньо для шиї, заключна - розслаблення і відволікання.         Вправи лежачи на спині    1.Лягти на спину, ноги прямо, руки вздовж тулуба. Підняти і утримувати голову в цьому положенні 3-7 секунд. Повторити 1-3 рази.    2.Кисті у плечей: кругові рухи ліктями в одну і іншу сторону по 4 рази, повтор 2-4 рази.    3.Руки уздовж тулуба, ноги зігнуті в колінних суглобах. Ходьба лежачи-30 секунд. Повтор 2-4 рази.    4.Руки витягнуті в стелю, по черзі тягнути руки до стелі, відриваючи лопатку від підлоги. Повтор 6-8 разів.    5.Руки уздовж тулуба, руки відвести через сторони вгору - вдих, підтягти коліно до грудей - видих, не відриваючи голови від статі. Повтор 4-6 разів.    6.Руки уздовж тулуба - натиснути потилицею на підлогу, утримувати на 4 рахунки. Повтор вправи 4-6 разів.    7.Підняти голову від  підлоги, повернувши її трохи вправо (на рівні середини ключиці) і утримувати в такому положенні на 4 рахунки, опустити, розслабитися. Повтор вправи 4-6 разів, потім так само в інший бік.    8.Руки на поясі. Зігнути ноги в колінних суглобах - вдих, розігнути з розслабленням - видих. Повтор 4-6 разів.    9.Руки уздовж тулуба. Звести лопатки, притискаючи їх до підлоги, утримувати таке положення на 4 рахунки. Розслабитися. Повтор вправи 4-6 разів.

 ЛФК,  лежачи на правому боці    1.Права рука витягнута, на ній лежить праве вухо, підняти праву руку разом з головою, утримувати положення на 4 рахунки, опустити і розслабитися. Повтор 2-4 рази.    2.Ліва рука спирається в підлогу попереду грудей, ліва нога робить махові руху вперед-назад. Повтор 6-8 разів.    3.Ліва рука вздовж тулуба, підняти ліву руку вгору-вдих, опустити-видих. Повтор 2-4 рази.    4.Ліва рука на стегні. Підтягування обох колін до грудей на видиху, випрямити ноги на вдиху. Повтор вправи 2-4 рази.   Виконати ті ж вправи, лежачи на лівому боці.

  ЛФК при шийному остеохондрозі, лежачи на животі    1.Голова в упорі на лоб, руки на потилиці, лікті паралельно підлозі. Підняти голову разом з руками від підлоги, утримувати таке положення на 4 рахунки, опустити і розслабитися. Повтор 2-4 рази.    2.Голова в упорі на підборіддя, долоні під підборіддям. На раз руки витягнути вперед, на дварозвести в сторони, три- витягнути вперед, чотири- вихідне положення. Повтор 2-4 рази.

   3.Руки витягнуті вперед. Плавання стилем «кроль», повтор 4-8 разів.    4.Долоні під підборіддям, упор на долоні чолом. Поперемінно діставання п'ятою сідниць. Повтор 4-8 разів.    5.ЛФК при шийному остеохондрозі в положенні «сидячи». Всі вправи виконуються повільно до відчуття болю.    6.Правою долонею тиснемо на праве коліно, тримаємо 4 рахунки. Іншою рукою аналогічно. Потім обома руками так само. Повтор кожною рукою 4-6 разів.    7.Праве плече тягнемо до правого вуха, потім ліве плече до лівого вуха. Повтор вправи 4-6 разів.    8.Обидва плеча тягнемо до вух, повтор 4-6 разів.    9.Кругові рухи спочатку правим плечем, потім лівим, потім двома. Повтор по 8 разів в кожну сторону.    10.Витягнути праву ногу, упор на п'яту. Тиснути п'ятою в підлогу, тримати 4 рахунки. Потім іншою ногою, повтор кожною ногою 2-4 рази. «Велосипед» сидячи.   11.Руки в сторони - вдих, обняли плечі - видих. Повтор 3-4 рази.  Сідаємо на праву сторону стільця: - Рука вгору-вниз, - «пиляємо дрова» - рука вперед-назад, - рука вгору - описуємо кола за годинниковою стрілкою і проти, - підняти руку вгору і опустити і струснути. Сідаємо на ліву сторону стільця - повторюємо ті ж вправи. Сідаємо прямо - руки вгору - вдих, обхопили коліна видих.

Переглядів: 129 | Додав: mironovka_irc | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar